/**/

ja_mageia

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Home Alles over letselschade Welk type ongeval Een ongeval met dieren
Een ongeval met dieren

U heeft letsel opgelopen door een dier?

Deze situatie doet zich voor wanneer u bijvoorbeeld wordt gebeten door de hond van de buren. Op grond van art. 6:179 BW kan dan de bezitter van het dier aansprakelijk worden gesteld voor uw letselschade. Bij het toetsen van de aansprakelijkheid van de bezitter van het dier wordt bekeken of de bezitter ook aansprakelijk voor uw letselschade was geweest indien hij zijn dier volledig in zijn macht had gehad. In het voorbeeld van de hond van de buren wordt dan gekeken of de buurman ook aansprakelijk was als zijn hond dezelfde schade had veroorzaakt terwijl de hond was aangelijnd.

Wanneer er letselschade wordt veroorzaakt door een dier dat in het bezit is van een bedrijf, bijvoorbeeld een dierentuin, dan is de eigenaar van dit bedrijf op dezelfde voet aansprakelijk voor de letselschade van het dier (art. 6:181 BW).

De aansprakelijkheid is nog niet erkend?

Letselschadezaken met dieren zijn meestal niet moeilijk te beoordelen. Het is soms wel lastig om de aansprakelijkheid rond te krijgen omdat de eigenaar niet mee wil werken of geen WA-verzekering heeft.

Het is verstandig om uw expert de volgende vragen te stellen:

  1. Wat is de kans dat de aansprakelijkheid binnen een paar weken alsnog erkend zal worden?
  2. Kunt u mij precies uitleggen wat het probleem is en wat wij hieraan kunnen doen?
  3. Is er bij het ongeval politie geweest en zo ja, heeft u het proces verbaal van de politie binnen. Wat kunt u hieruit afleiden?
  4. Zijn er getuigen die een verklaring kunnen afleggen? Wat zegt de eigenaar van het dier?
  5. Gaat u mij een rekening sturen als de aansprakelijkheid op de lange termijn niet rond komt?

Als de kans reëel is dat binnen korte tijd de aansprakelijkheid erkend zal worden dan is het overbodig om een no cure no pay contract af te sluiten.

Duurt het allemaal heel lang en moet uw expert veel tijd,energie of kosten in uw zaak stoppen dan zult u aanvullende afspraken moeten maken. No cure no pay is dan een optie maar het is vaak goedkoper om bijv. een laagtarief af te spreken als er geen succes is. U betaalt uw expert dan een minimale vergoeding als er geen succes is. Hoe hoog bedrag is hangt af van uw onderhandelingsvermogen.  Het geheel van tarieven en afspraken hangt allemaal af van de kans of de aansprakelijkheid in uw zaak alsnog erkend zal worden maar ook van de omvang van de schade. Immers voor een gekneusde vinger gaat uw advocaat niemand dagvaarden. Tot slot is het ook de vraag of uw expert wel alles uit de kast heeft gehaald om de zaak rond te krijgen. Is dat niet zo dan zou het vreemd zijn als u toch zijn volledig loon moet betalen.

Tijdelijk no cure no pay of een gedifferentieerd tarief is ook mogelijk. Kijk eens onder het kopje: Zo zou no cure no pay moeten werken.