/**/

ja_mageia

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Home Alles over letselschade Welk type ongeval Een medische fout
Een medische fout

U bent slachtoffer van een medische fout.

Deze situatie doet zich voor wanneer u bijvoorbeeld bent geopereerd en er complicaties optreden ten gevolge van deze medische misser. Een andere situatie is bijvoorbeeld als een arts een verkeerde diagnose stelt en u daardoor te laat of helemaal niet de juiste medische behandeling ontvangt.

Werkte de betrokken arts in loondienst in een ziekenhuis, dan is dit ziekenhuis centraal aansprakelijk voor de fouten van deze arts.

De aansprakelijkheid is nog niet erkend?

Het is verstandig om uw expert de volgende vragen te stellen:

  1. Wat is de kans dat de aansprakelijkheid binnen een paar weken alsnog erkend zal worden?
  2. Kunt u mij precies uitleggen wat het probleem is en wat wij hieraan kunnen doen?
  3. Heeft u het volledig medische dossier binnen?
  4. Wat is het advies van een ter zake kundig medisch adviseur
  5. Is er ander speifiek bewijs in deze zaak welke nog niet bijeen is

Als de kans reƫel is dat binnen korte tijd de aansprakelijkheid erkend zal worden, dan is het overbodig om een no cure no pay contract af te sluiten.

Duurt het allemaal heel lang en moet uw expert veel tijd, energie of kosten in uw zaak stoppen, dan zult u aanvullende afspraken moeten maken. No cure no pay is dan een optie maar het is vaak goedkoper om bijvoorbeeld een laagtarief af te spreken als er geen succes is. U betaalt uw expert dan een minimale vergoeding als er geen succes is. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van uw onderhandelingsvermogen. Het geheel van tarieven en afspraken hangt allemaal af van de kans of de aansprakelijkheid in uw zaak alsnog erkend zal worden maar ook van de omvang van de schade. Immers voor een gekneusde vinger gaat uw advocaat niemand dagvaarden.

Bij medische kunstfouten mag wel opgemerkt worden dat het bijzonder moeilijk is om de aansprakelijkheid rond te krijgen. Dit komt met name doordat de betreffende verzekeraars in 8 van de 10 zaken de aansprakelijkheid afwijzen. Mogelijk ligt dit percentage zelfs hoger. Dit betekent dat het geen eenvoudige opgave is om te bewijzen dat er sprake is van een medische fout met name omdat de grens tussen een complicatie en een fout erg dun is.

Het is dan ook erg verstandig om bij uw huisarts c.q. uw behandelend specialist eens informeel te vragen hoe zij dit zien. We gaan er hierbij vanuit dat u niet meer onder behandeling staat van het ziekenhuis of de specialist waarbij het fout ging.

Tijdelijk no cure no pay of een gedifferentieerd tarief is ook mogelijk. Kijk eens onder het kopje: Zo zou no cure no pay moeten werken om een paar voorbeelden te zien.